Články & návody

CASCADE - kuchyně s.r.o. - zakázková výroba kuchyní a interérů.

Dokurzu.cz - nabídka rekvalifikačních kurzů z celé ČR.

Projekční kancelář Quality Group s.r.o.

Kuchyně na míru Brno - výroba kuchyní na míru z prvotřídních materiálů.

HW - PANTY, spol. s r. o. - vysoušení zdiva.

Kuchyně IN s.r.o. - kuchyňské studio Jihlava.

Keramika CZ s.r.o. - kuchyňské kachličky z Itálie, Španělska nebo Portugalska.

Jaké vybavení by nemělo chybět v žádné kuchyni?

Kuchyňského vybavení existuje na trhu nepřeberné množství. Ve všech vychytávkách a jednotlivých pomůckách se často vyznají jen ti nejzkušenější šéfkuchaři. Pokud se nechystáte na dráhu profesionálního kuchaře, pak se lze řídit jednoduchými poučkami, které vám představíme v dnešním článku. Ať už tedy zařizujete svou první kuchyň nebo si chcete zrevidovat své stávající vybavení, náš článek vám poskytne pár důležitých rad, abyste nepodlehli nákupnímu šílenství a zároveň abyste při prvním vaření nezjistili, že nemáte půlku základních věcí.

Sada nádobí

Jako první a zcela nejdůležitější je mít dostatek nádobí, a to nejen na vaření, ale i servírování. Co se týče právě talířů a misek na polévku, tak počet by se měl odvíjet od počtu členů vaší domácnosti. Máte-li velkou rodinu, tak se u vás jistě neztratí i více sad. I u malých domácností je však třeba počítat s tím, že nádobí je v oběhu a když dáte špinavé talíře do myčky, tak abyste měli v záloze další. To stejné platí i pro případ sklenic, hrníčků a příborů.

Přesuneme-li se k samotnému vaření, pak vám pro začátek postačí 4 hrnce. Jeden velký, dva menší kastroly a rendlík. Jejich materiál a design vybírejte podle dalších aspektů vaší kuchyně. Základem je vědět jakou máte varnou desku. Ne všechny hrnce je totiž možné umístit na indukci či na plyn.

Základem každé kuchyně by měla být i sada pánviček, na kterých snadno připravíte jak maso, tak i palačinky. Stejně jako u hrnců, doporučujeme materiál vybírat dle typu varné desky. Z hlediska vnějšího materiálu jsou pak skvělým řešením nepřilnavé pánve, na kterých lze připravovat pokrmy i bez kapky tuku.

U hrnců i pánviček nezapomeňte na pořízení pokliček, které užijete při dušení, ale i uchování teploty pokrmů.

Prkýnka a kvalitní nože

Pří přípravě jakéhokoliv pokrmu jsou nezbytným pomocníkem prkénka. Ty byste měli vlastnit nejméně tři. Jedno na maso, druhé na pečivo a třetí na ovoce a zeleninu. To, jaký materiál zvolíte, je na vás. Plast se sice lépe udržuje a nenačichne, ale zase na něj nelze odložit teplý hrnec. Z tohoto důvodu je proto ideální kombinovat různé materiály např. právě zmíněný plast a dřevo.

S prkýnkem úzce souvisí i nože na krájení. Bohatě si vystačíte se čtyřmi různými kusy a velikostmi. Volte však takové typy, které budou vyrobeny z kvalitní ocele a vydrží vám několik let. Kromě samotných nožů oceníte i stojan na jejich umístění a brousek.

Pečící nádoby

Pokud rádi pečete, oceníte kromě jiného i základní nádoby na pečení. Jejich tvar a velikost lze přizpůsobit vašim individuálním potřebám. Co se týče povrchu, tak nejlepší je klasický smaltovaný, nerezový nebo keramický materiál.

Elektronika

Ať už vaříte často nebo jen jednou za čas, určitě oceníte pomocníky v podobě elektrických zařízení. Naprostým základem je varná konvice, topinkovač či toustovač, váha a mixér.

Nezbytné maličkosti

Manipulace s potravinami a pokrmy si žádá určité kuchyňské vybavení. Kromě vařeček, využijete obracečku, naběračku, stěrku i váleček. Nezbytnými drobnostmi, které by měly být v každé kuchyni je i vývrtka, lis na česnek, otvírák na konzervy, palička na maso, struhadlo, sítko na pocukrování, odměrka, textilní utěrky, chňapky a popřípadě zástěra.

Tento krátký seznam vám jako základní vybavení kuchyně zcela postačí. Zbývá tedy už jen popřát spoustu kulinářských úspěchů a radost z vaření!

Fotografie