Každý z nás několikrát do roka zažije situaci, že má přebytky určitých potravin. Kromě zmražení existuje však další způsob, jak efektivně potraviny uchovat, a to je vakuování. Nejefektivnější způsob skladování, který nejen ušetří místo, ale udrží potraviny déle čerstvé a zároveň uchová i jejich aroma a nutriční hodnoty. Pojďme se společně podívat na výhody tohoto přístroje a jeho základní parametry a dejte sbohem plýtvání.
Jak zařízení funguje?
Svářečka folií neboli zkráceně vakuovačka je zařízení, které funguje na principu vysátí vzduchu. Tento postup není žádnou novinkou. Právě naopak, byl známý již dříve a dnes se díky tomuto revolučnímu přístroji opět dostává na scénu. Celý proces je založen na tom, že potraviny, které chcete zavakuovat, jednoduše vložíte do příslušné fólie a pomocí přístroje zbavíte sáček okolního vzduchu. Fólie následně přilne k dané potravině a zachová její užitné vlastnosti včetně barvy i chuti. Takto uchované zásoby poté můžete uložit do lednice nebo zamrazit. Díky absenci vzduchu se však ve vakuu snižuje riziko vzniku plísní a dalších bakterií způsobující zkažení potravin. Jídlo tak zůstává až pětkrát déle čerstvé než při běžném uložení. Každou sebevětší zásobu potravin můžete tedy efektivně zpracovat a uložit k pozdějšímu použití. Nejen, že minimalizujete případné plýtvání, ale ušetříte i místo ve své lednici a mrazáku.
Ruční nebo automatická?
Stejně jako u většiny spotřebního zboží i u vakuovacích přístrojů existují určité varianty, které se odvíjejí od zákaznických požadavků. Obecně rozeznáváme dva druhy vakuovaček tzv. ruční a automatické. Ruční svářečky folií se hodí pro občasné domácí použití a jejich dostupnost stejně jako cena je velmi přívětivá. Navíc jsou zpravidla i menšího rozměru a snadno se tak hodí i do malých kuchyní např. na chatu, kde chcete zpracovat úrodu. Na rozdíl od automatických svářeček fungují na baterie a je tedy nutné občas počítat s jejich výměnou.
Automatické svářečky jsou obvykle volbou číslo jedna a u zákazníků jsou velmi oblíbené. Důvod je jednoduchý. I když jsou o něco větší než ruční verze, fungují zcela automaticky a stačí pouze vložit potravinu v dané fólii a zařízení zcela samo pomocí hadiček odsaje vzduch a horkým svárem následně pytlík uzavře.
Kromě těchto dvou druhů je však důležité zaměřit se i na další parametry přístroje jako je příkon, sací výkon, rozměry, hlučnost a hmotnost. Jen díky porovnání jednotlivých parametrů totiž skutečně lze vybrat zařízení, které bude dokonale odpovídat vašim potřebám. Pro maximální účinnost a prohloubení uživatelských vlastností jsou některé typy vakuovaček navíc vybaveny i dalšími funkcemi. Nejčastěji se jedná o dvojitý svár, LED signalizaci, rychlost odsávání, měkké odsávání pro tekuté a jemné potraviny, pojistku proti přehřátí nebo možnost umytí některých části v myčce nádobí.
Přednosti, které rozhodnou
I když počáteční investice do svářečky se pohybuje v řádech tisíců korun, tento náklad se vám velmi rychle vrátí. Výhody tohoto zařízení totiž hovoří zcela jasně. Nejen, že lze vakuovat širokou škálu potravin od zeleniny, maso, ovoce až po hotová jídla i tekutiny, ale zejména získáte zdravý způsob uchovávání. Nejen že se k potravině nedostanou žádné bakterie, ale stejně tak ani sáček nepropustí žádné tekutiny nebo pachy. Nemusíte se tak bát do lednice uložit ani svůj oblíbený „smradlavý“ sýr. Příslušenství ke svářečce zahrnující pytlíky a fólie seženete za pár korun ve většině obchodů s elektronikou a spotřebním zbožím, a navíc si můžete vybrat z několika rozměrů a stupňů odolnosti.
Kromě zmíněných benefitů je vakuovačka navíc ideální pro přípravu metodou „sous vide“ neboli vaření ve vakuu. Stačí si jen najít konkrétní recept a díky svářečce můžete vytvořit jídla jako z michelinské restaurace.
Ať už vás tedy láká tato revoluční kuchařská metoda, nebo omezení plýtvání v obou případech je svářečka folií skvělým pomocníkem do každé domácnosti.